V resocializačnom stredisku v Prešove strávi sviatky 18 klientov

24.12.2010 Prešov

Prešov 24. decembra (TASR) – Za spoločný štedrovečerný stôl dnes zasadne aj 18 klientov resocializačného strediska Domov nádeje na Jarkovej ulici, ktorého zriaďovateľom je Gréckokatolícka charita v Prešove.
Ide o akreditované zariadenie sociálneho typu s celoročnou prevádzkou, ktoré pobytovou formou ponúka komplexné resocializačné služby ľuďom po liečbe závislostí v zdravotníckych zariadeniach. V súčasnosti poskytuje domov služby mužom vo veku 23 až 54 rokov, ktorí v minulosti prepadli alkoholu, drogám, prípadne iným závislostiam. Väčšina z celkového počtu 21 klientov teda zostáva počas sviatkov v stredisku a spoločne privítajú aj Nový rok.
Výzdobu aj samotné sviatočné pokrmy si klienti pripravujú sami. K prestretému stolu zasadnú spolu s duchovným správcom charity, otcom Jozefom Voskárom a terapeutmi. Nebude na ňom chýbať kapustnica, zemiakový šalát, ryba a vianočný zákusok. Každý si pod stromčekom nájde aj malý darček.
Terapeutka Gabriela Šostáková konštatovala, že obyvatelia domova sa na sviatky pripravujú už niekoľko týždňov, v rámci toho organizujú aj deň otvorených dverí, vyrábajú ozdoby a stretli sa aj so školákmi. S nimi otvorene diskutujú o závislostiach a snažia sa ich upozorniť na negatíva takéhoto života.
Vianoce v domove podľa Šostákovej bývajú veľmi pekné, aj keď klienti by ich najradšej strávili spolu so svojimi blízkymi, a preto sa im snažia vytvoriť rodinnú atmosféru.
\"Vianoce by mohli byť také, že by tí klienti pocítili, že sú na správnom mieste, keď chcú sa dať do poriadku. Že nám môžu dôverovať, že sme ochotní podať pomocnú ruku kedykoľvek, len sa jej musia chytiť. Možnože o rok o dva už budú vo svojich rodinách a tie Vianoce budú stále krajšie, \" dodala Šostáková.
Sviatky v domove strávi aj 23-ročný mladík, ktorý prepadol drogám, keď mal 15 rokov. Začal s marihuanou a neskôr prešiel na tvrdé drogy, ktoré kombinoval s alkoholom. Doteraz absolvoval štyri liečenia a v prešovskom zariadení sa doliečuje štyri mesiace. Tvrdí, že je to veľmi ťažké, ale zatiaľ to zvláda vďaka terapeutom a celému kolektívu.
\"V prvom rade sa musím dať do poriadku. Potom by som chcel zostať v Prešove, aj keď nie som odtiaľto. Plánujem si tu nájsť prácu a nejaké bývanie, \" uviedol mladík. Sníva o tom, že niektoré z budúcich vianočných sviatkov strávi s niekým blízkym.
 

Vyberte región

mark